Amalaki - tradiční indické ovoce

  amalaki 5.jpg    amalaki 2.jpg

Amalaki (Embilika lékařská) - Amla, Amlaki, ale i celá řada dalších pojmenování pro drovné ovoce podobné našemu angreštu, které má mnoho zcela vyjímečných pozitivních účinků na lidský organismus. V Indii je Amalaki považováno za posvátný strom a jeho plody využívá již po celá staletí ayurvédská medicína pro udržení pevného zdraví, k dosažení dlouhověkosti, dodání životní energie a k regeneraci organismu. Tedy ne nadarmo se tomuto tradičnímu indickému ovoci přezdívá " nebeské plody". 

Antioxidační vlastnosti

Amalaki není jen vysoce účinným antioxidantem, ale současně má také antibakteriální, antivirové (včetně chřipky, působí preventivně), anabolické, protizánětlivé a spasmolytické vlastnosti. Zabraňuje množení kvasinek a hub, piřnáší úlevu při vysokém krevním tlaku, zvyšuje počet červených krvinek, reguluje hladinu cukru v krvi u diabetiků, léčí záněty tlustého střeva a žaludku. Příznivě působí proti nádorům. Je účinným imunomodulátorem a tonikem. Studie a výzkumu ukázaly, že amalaki  zabraňuje hromadění toxinů z těžkých kovů jako hliník, olovo či nikl v organismu. Má "chladivé" vlastnosti a z tohoto důvodu jsou plody amalaki přidávány do přípravků, které odstraňují pocity pálení, záněty a horečku, což jsou typické projevy narušené pitty - ohně. 

Působí proti stárnutí, má nejvíce přírodního vitanínu C, celkově posiluje tělo i mysl. 

Silný antioxidant a nejbohatší  zdroj vitamínu C na naší planetě

Amalaki obsahuje mnoho antioxidantů, bioflavonoidů (látek, jež podporují odolnost buněčných stěn proti pronikání škodlivých látek v podobě volných radikálů), esenciálních aminokyselin a tříslovin - taninů. Taniny jsou rostlinné polyfenoly, hořké a trpké chuti, které sráží proteiny, mají antiparazitické vlastnosti. Tanini ochraňují vitamin C před degenerací světlem a teplem, což znamená, že i v sušeném stavu si plody uchovávají téměř 100% obsaženého vitamínu C. Ten je velmi důležitý pro náš organismus. Jeho nedostatek se projevuje zvýšenou únavou, nízkou odolností proti infekcím apod.. Zvýšenou potřebu vitaminu C mají sportovci, diabetici či kuřáci. Tělo si ho neumí ukládat a proto je nutné jej rovnoměrně doplňovat každý den. To platí samozřejmě i pro děti. 

Pouhé 3 kousky sušeného Amalaki pokryjí denní potřebu vitaminu C.

Lze z něj také připravit zdravý nápoj pro Vaši snídani - 6 kousků amalaki přelijte vodou a nechte 15 minut louhovat. Nabobtnalé plody určitě nevyhazujte, ale snězte je! Sušené plody také lze namixovat a vytvořit tak úžasný antioxidační džus či s přídavkem mléka koktejl. 

Obsah vitaminu C ve 100g Amalaki = 2 kg pomeranče = 6kg banánů = 15 kg jablek.

Je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů - vápník, železo, fosfor, zinek, měď, chrom, vitamínů C, B1 a B2. Amalaki je také dobře známé svou schopností zvýšit biologickou dostupnost a vstřebávání vápníku pro zdravější kosti, zuby, vlasy a nehty. Dále pak zlepšuje vstřebatelnost železa pro krvetvorbu. 

Amalaki a zdravotní potíže 

  • imunita - zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu proti virovým infekcím, chřipce, respiračním infekcím, nachlazení, kašli a bolestem v krku
  • prevence - chřipka
  • detoxikace organismu - silný antioxidant
  • anémie - zlepšuje vstřebávání železa pro krvetvorbu, stav hemoglobinu a počtu červených krvinek
  • záněty a infekce zažívacího ústrojí
  • dyspepsie, překyselení žaludku - žaludeční nevolnosti, vyrovnává žaludeční kyseliny
  • oslabená zubní sklovina - zvyšuje biologickou dostupnost a vstřebávání vápníku pro zdravé zuby
  • záněty a krvácení dásní
  •  nedostatek energie
  • předčasné stárnutí - ochrana buněk před volnými radikály
  • kardiovaskulární systém - posiluje srdce, podporuje správnou funkci
  • vysoký krevní tlak - regulace
  • cholesterol - reguluje jeho vysokou hladinu
  • vlasy, nehty - podporuje růst vlasů, zvyšuje biologickou dostupnost a vstřebávání vápníku pro jejich zdraví
  • reguluje hladinu glukózy v krvi u diabetických pacientů
  • svalová hmota - podporuje nárůst svalové hmoty a celkové síly spolu s bohatou bílkovinnou dietou

Ayurvédské vlastnosti, ale i dle TCM (tradiční čínské medicíny)

Plod Amalaki "chutná" pěti ze šesti chutí, což je velmi vzácné a je to také důkaz toho, jak tento plod vyvažuje všechny zákony přírody působící na lidskou mysl a tělo. Chutná především kysele a také trpce, sladce, hořce, má i ostrou chuť. Nechutná ale slaně! Z energetického hlediska je Amalaki chlad z přírody, snižuje Pittu a Vátu. Dodává lásku, štěstí a dlouhověkost.