Jujube - Ziziphus zizyphus (Cicimek datlový)
Ziziphus zizyphus nebo-li Jujube, je tradiční čínská léčivka, dokonce je řazen mezi nejstarší užívané ovoce tradiční čínské medicíny.
Cicimek se užívá déle než 4000 let.
Obsahuje celou řadu vitamínů a tritepenoidních kyselin. Je zajímavé, že tak silný tradiční adaptogen jako je cicimek začal být západní medicínou zkoumán teprve nedávno.
Adaptogení účinek se projevuje vcelku brzy a stačí na něj jedno balení na osobu, jenž je odměřenou dávkou na tři týdny. Spočívá v odbourání stresové reakce organismu, která se po pravidelném užívání jujube zmírňuje.
Jujube dále podporuje tvorbu krvinek a příznivě působí na játra a slezinu.
V současné hektické době má zvláštní schopnost účinně detoxikovat a zklidňovat organismus.
Ziziphus zizyphus je významným pomocníkem pro snadnější usínání.
Sušené plody jujube mají lahodnou nasládlou chuť a jsou bohatým zdrojem vitamínů C ( až 30x více než citron).
Důležitou vlastností cicimeku je léčit záněty v krku.
Jujube obsahuje vitamín C (250 – 600 mg), vitamin B2, provitamín A, bioflavonoidy, škroby a sacharidy (25 – 30 %, sušená jujuba až 63,8 %), bílkoviny (2,6 – 3,4 %), tuky (3,7 %), měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin. Všechny tyto látky působí blahodárně na žaludek, trávicí systém či snižují krevní tlak.
Plody, semena a kůra slouží jako léčivé drogy – působí na nespavost, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, dobře léčí poranění úst a záněty ústní dutiny.
Tradiční použití : 10g denně se konzumuje přímo, či se nařezané jujube přidává jako dochucovací sladící složka do čaje. Dávku je vhodné rozdělit do dvou denních dávek.
Je to ovoce velmi bohaté na uhlohydráty, kterých obsahuje 25 %, čili průměrně 3 krát více než naše ovoce. Jujuba obsahuje vitamín C, vitamin B2, provitamín A, bioflavonoidy, škroby a sacharidy (25 - 30 %, sušená jujuba až 63,8 %), bílkoviny, tuky, měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin.
Všechny tyto látky působí blahodárně na žaludek, trávicí systém či snižují krevní tlak. Plody, semena a kůra slouží jako léčivé drogy – působí na nespavost, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, dobře léčí poranění úst a záněty ústní dutiny.
Vzhledem k tomu, že zralé plody jujuby obsahují málo kyselin, nejsou příliš vhodné k přímé syrové konzumaci. Konzumují se sušené nebo vařené s rýží a kaší, nebo se užívají k plnění housek a pečiva. Plody po usušení nabývají výborné chuti a dají se konzumovat v průběhu celého dne samotné jako přesnídávka plná vitamínů.
Cicimek datlový je jedna z tradičních přísad ženšenového čaje. Cicimek je pro ženšenový čaj tím nejpřirozenějším sladidlem.
Jujube má zázračné tonické vlastnosti ovoce, které vyživuje krev, játra a slezinu. Dále ovoce zklidňuje mysl a čistí tělo prostřednictvím schopnosti detoxikace, pomáhá při celkové regeneraci únavě a slabosti organizmu. Dnes je toto ovoce v Číně stejně populární jako u nás třeba jablka.
Jujube obsahuje nejvyšší koncentraci cyklického guanosin monofosfátu, jujube obsahuje velké koncentrace niacinu, riboflavinu, thiaminu a dvě formy vitamínu A, jujube obsahuje 50x více vitamínu C než jablka a 20x více než citrusové plody, dále obsahuje minerály, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík, a zinek. Dále obsahuje i řadu fenolů a devět bioflavonoidů, které podporují funkci cévního a buněčného systému. Jujube obsahuje 18 z 24 aminokyselin, které lidé potřebují k životu, dále obsahuje celou řadu organických kyselin, nejvýznamnější je kyselina betulinicová.
- Má schopnost detoxikovat tělo
- Usnadňuje spánek
- Ulehčuje bolestem v krku
- Vyživuje krev
- Podporuje funkci jater a sleziny
- Uklidňuje mysl
- Zmírňuje nervozitu
- Pomáhá překonávat únavu a slabost
- Pomáhá při rekonvalescenci po nemocech
- Uklidňuje žaludek
- Dodává enegii
- Zlepšuje metabolizmus
- Podporuje kardiovaskulární činnost organizmu
- Posiluje cévy
- Zyšuje sexuální libido
- Ničí parazity ve střevním traktu
- Posiluje imunitní systém
- Napomáhá hubnutí
- Zmírňuje zánět průdušek
- Snižuje horečky
- Působí jako diuretikum
Sušené jujube obsahuje oba základní druhy cukru, aminokyseliny, železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, alkaloidy, flavonoidy a také kyselinu jablečnou, vinnou, vitamin C, P, B2 a karoten. Mimojiné obsahuje celé spektrum vitamínů ve vysokých hodnotách C380 ~ 600 mg na 100 gramů. Toto množství překonává o více než 70 až 80 procent obsah vitamínů v běžném ovoci. Proto je v mnoha zemích nazýváno "přírodní vitaminové pilulky".
Plody se používají v tradiční čínské, kde se využívá ke zmírnění stresu a dosažení detoxikace a pročištění organizmu.
V čínské tradiční kultuře byl po svatebním obřadu umísťován plod Jujube do novomanželské ložnice jako znak plodnosti. Obsahuje celou řadu vitamínů a tritepenoidních kyselin.
Adaptogení účinek se projevuje vcelku brzy a stačí na něj jedno balení na osobu, jenž je odměřenou dávkou na tři týdny. Spočívá v odbourání stresové reakce organismu, která se po pravidelném užívání jujube zmírňuje.
Jujube dále podporuje tvorbu krvinek a příznivě působí na játra a slezinu.
V současné hektické době má zvláštní schopnost účinně detoxikovat a zklidňovat organismus.
Ziziphus zizyphus je významným pomocníkem pro snadnější usínání.
Sušené plody jujube mají lahodnou nasládlou chuť a jsou bohatým zdrojem vitamínů C ( až 30x více než citron).
Důležitou vlastností cicimeku je léčit záněty v krku.