Kamut

Kamut – přírodní antidepresivum

Kamut je odrůda pšenice, která byla vysoce ceněná již ve starém Egyptě nejen pro své výživové hodnoty, ale především pro svůj vliv na zdraví. Tato obilnina je lepková, ale mnohým celiakům nezpůsobuje žádné projevy této choroby. Kamut je zdrojem plnohodnotných a potřebných živin pro bezchybné fungování organismu (viz níže). Kamut má sladkou chuť ale je to tvrdší obilovina, i po tepelném zpracování, proto se doporučuje namočit Kamut den předem (jako luštěniny).

Co obsahuje kamut?
Voda, bílkoviny, sacharidy, tuk, fosfor, železo, vláknina, vápník, magnézium, měď, mangan, selen, sodík, zinek, vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu olejovou

Kamut Bio 500g Country Life               Kus-kus Kamut 250g

                            


 
Účinky – kamut a zdraví

  • Podporuje obranyschopnost
  • Detoxikuje organismus
  • Odkyseluje tělo
  • Dodává energii (proti únavě, malátnosti)
  • Zlepšuje náladu (přírodní antidepresivum)
  • Chrání a regeneruje poškozené buňky
  • Prevence proti rakovině

         

Nutriční hodnota – Kamut (100g)

KJ–1400   Kcal–341,4   Bílkoviny–15 g   Sacharidy–48 g   Vláknina–3,6 mg

Tuk – 2 g   Nasycené tuky – 0,2 g   Nenasycené tuky – 0,18 g

Kamut obsahuje následující minerály – ve 100g

Vápnik 20 mg Měď 0,5 mg
Sodík 5 mg Zinek 0,1 mg
Železo 3,6 mg Magnézium 130 mg
Mangán 3 mg Fosfor 150 mg
Selén 0,17 mg    

Kamut obsahuje následující vitaminy ve 100g:

Vitamín A 0,08 mg Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B1 0,35 mg Vitamín C 0,1 mg
Vitamín B2 0,09 mg Vitamín E 0,8 mg
Vitamín B2 0,09 mg Vitamín K- 0,9 mg 0,9 mg

Kyselina olejová – 16 mg

Voda – 10 g

  

Účinky – kamut a hubnutí

Kamut můžete zařadit do jídelníčku během redukce hmotnosti. Pomůže Vám přirozeně urychlit metabolismus a zajistí rychlejší uvolňování podkožního tuku (jen při správné úpravě stravování …). Kamut je vhodný na snídani, oběd nebo na večeři – jeden krát do dne.

Kamut obilí obsahuje více energie, má o 20 až 40 % více bílkovin, tuku, aminokyselin, vitamínů a minerálů než obyčejná pšenice. Má tedy velmi dobré využití u rostoucích dětí, sportovců a samozřejmě pro každého s aktivním životním stylem. Produkty z pšenice kamut mají obecně nízký glykemický index, jsou tedy prospěšné při dietě, pro diabetiky a sportovce. Kamut chléb zůstává svěží po mimořádně dlouhou dobu.

Kamut je druh obiloviny, který je mnohem zdravější než známější a více populární pšenice. Proto by měl být častěji používán při pečení a vaření. Vzhledem k tomu, že kamut obsahuje mnoho živin, je pro náš organismus i prospěšnější.

Ve srovnání s pšenicí obsahuje kamut až o čtyřicet procent více bílkovin. Také obsahuje vitamín E, vitamíny B2, B5 a B6 a kyselinu listovou. Kromě toho obsahuje kamut na rozdíl od pšenice více minerálních látek, například hořčík, vápník a fosfor. Kamut také nabízí vysoké množství selenu.