Kus - kus

 

Původně je Kus kus jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Kus kus se rychle zabydlel v Evropě a získal si uznání mnoha labužníků. Sehnat jej můžeme v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech, kde je však třeba dávat pozor nejen na kvalitu výroby, zpracování, ale hlavně na zdroj surovin ze kterých byl kus kus vyroben. Ne vše co se v obchodech nabízí pod lákavými slogany, nám také dodá zaručenou kvalitu a užitek.

Dnes je se kus kus nejběžněji vyrábí z tvrdozrnné pšenice, která se zpracovává na droboučké kuličky. Kus kus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.

Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký. Kuskus je těstovina. Je o něco drobnější než bulgur, který představuje opracovanou a předvařenou pšenici. Na rozdíl od něj se kuskus jednodušeji zpracovává.

Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál, jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem. Tradiční výroba kuskusu je náročná, a proto se k nám dostává v jakési instantní formě.

 

Příprava kuskusu

Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus : voda). Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dál pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.
Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži. A stejně tak jako u rýže, nemusíme zůstávat u pokrmů slaných a klidně se vrhněme i do těch sladkých. Kuskus můžeme mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.

Přejeme vám dobrou chuť a radost z objevování nových možností vaření a zdravého stravování.