Moruše bílá - morus alba
Morušovník - ovocný strom, původem z Asie, plodí velmi chutné bobule podobné ostružinám ( barva bílá, růžová a černá ) o velikosti cca 20 mm s typicky medovou chutí ( díky vysoké množství přírodních cukrů glukózay a fruktózy ). Moruše obsahuje vysoké množství vit. C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík) , bílkovin a resveratrolu. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu ( bioflavonoid ). Uzbekistám patří mezi významné dodavatele černých plodů moruší ( Tutovnik ).
- kompoty a marmelády
- sušené plody
- víno
- sirupy
Účinky Moruše:
- zdroj okamžité energie - vhodné při únavě a vyčerpání
- zlepšuje spánek a zklidňuje mysl
- přírodní zdroj resveratrolu ( významný antioxidant )
- posiluje imunitu
- odbourává stres - protistresový prostředek
- pomáhá při srdečních a cevních chorobách
- čistí organismus
- prevence chudokrevnosti ( anémie )
- prevence nádorových onemocnění - prostaty, prsu, kůže
- pomáhá proti šedivění vlasů způsobených stresem či úzkostí
- pomáhá při pročištění močových cest
- používá se při suchých a červených očích
- snižuje vysokou koncentraci cholesterolu
- při bolestech hlavy
- doplněk při horečkách
Chuť: lahodná medová až sladkokyselá
Doporučená denní konzumace: 15 - 30g na přímou konzumaci plodů