SHITAKE nebo SHIITAKE
Houba Shitaké je původem z Asie, kde má již velmi dlouhou historii a je považována za medicínskou houbu.
Houba shiitake pochází z Japonska, kde se pěstovala už ve 2. století našeho letopočtu.
Její obliba každoročně roste nejen v zemích Dálného východu, ale i v Severní Americe a západní Evropě.
Možná vás překvapí, že shiitake je hned po žampionech nejčastěji pěstovanou houbou a celosvětově zaujímá druhé místo v objemu produkce a spotřeby.
Houba má světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený klobouk, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti centimetrů. Shiitake patří podobně jako hlíva ústřičná mezi dřevokazné houby.
Již z historických pramenů se můžeme dozvědět, že již faraonové oceňovali houby jako delikatesu, staří Řekové věřili, že houby poskytují sílu k boji, staří Římané pohlíželi na houby jako na „jídlo bohů“ a staří Číňané nazývali houby „elixírem života“ pro jejich příznivý vliv na lidské zdraví.
Pro svou lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma si shii-take vysloužila pojmenování perla mezi houbami.
Houba má především vysokou výživnou hodnotu.
Je hojným a přirozeným zdrojem:
- vitaminu B1 (thiamin),
- B2 (riboflavin), B3 (niacin)
- a vitaminu D
- Obsahuje také esenciální aminokyseliny
- Sušené plodnice shii-take mají vysoký obsah draslíku, železa a fosforu
Kromě těchto látek jsou v ní i látky, které z laického hlediska skutečně nejsou podstatné, ale z lékařského jsou právě tyto látky nejcennější.
Houby shiitake jsou přímo nabity zdraví prospěšnými látkami a jsou řazeny mezi nejzdravější pokrmy na zemi a jejich pravidelná konzumace je doporučována jako prevence mnohých civilizačních chorob.
Už v 60. letech byl ze shiitake izolován alkaloid eritadenin, který významně
- snižuje krevní tlak
- a především velice příznivě ovlivňuje metabolismus tuků.
Studie dokázaly, že houbový eritadenin snižuje hladinu cholesterolu i tehdy, když jsou zároveň podávány látky, které cholesterol přímo zvyšují.
Postupně bylo zjištěno, že shiitake obsahuje polysacharid lentanin, který dokáže:
- chránit buňky před virovým napadením a před rakovinou (rakovinovou přestavou genetické informace buněk).
- Lentanin také snižuje nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie a zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu (zlepšuje imunitu).
Proto se jeho konzumací podporuje léčba:
- tuberkulózy,
- únavového syndromu
- a infekce HIV.
- ...a dalších onemocnění souvisejících s imunitou...
Houba dodává sílu a posiluje imunitní systém člověka. Zlepšuje psychický stav a nabudí sexuální sílu u obou pohlavích.
Tím významné objevy teprve začaly...
Extrakty z houby se ve formě doplňků stravy používají k přírodní podpoře léčby mnoha závažných onemocnění a jsou také velice účinné v prevenci a zlepšují celkovou imunitu.
Vynikající výsledky při léčbě jater (cirhóza, hepatitida) a trávicího systému (léčba žaludečních vředů). Doporučuje se užívat při skleróze, syndromu chronické únavy, cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu, je to významný zdroj vitaminů D, má protinádorové, anti-virové účinky a používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Na trhu jsou nejrůznější výtažky, nicméně účinky jsou závislé na způsobu zpracování a používání houby.
Jedním z extraktů z mycelií houby Shiitake je v Japonsku patentovaná látka AHCC®.